Evolutie en vrijheid van meningsuiting

4a244cd2-5671-4567-bdcf-a76a1e3335e2Best veel gelezen de afgelopen dagen; o.a. een mooi artikel in Psychologie Magazine over Mark van Vugt (een evolutionair psycholoog). Naar aanleiding van de vele dubieuze ‘wetenschappelijke’ onderzoeken stelt hij vast dat de psychologie (te) lang gebaseerd is geweest op een verkeerd mensbeeld. We zouden ons volgens hem vaker moeten afvragen wat de evolutionaire oorsprong is van ons gedrag, wat de functie ervan is en wat het mechanisme erachter is. Ik vond het een prachtig artikel om te lezen. Veel mensen in de psychologie, psychiatrie en fysiotherapie (om maar eens wat te noemen) zouden zich wat mij betreft die vragen inderdaad moeten stellen….

Mijn vriendin wees me op een artikel in het Kerstmagazine van de Volkskrant. “Even lezen”, zei ze, “negentig procent van wat deze man zegt zou jij ook kunnen zeggen”. Na lezing moest ik dat inderdaad erkennen. Het ging over een interview met Arjen Lubach. Hoe hij sprak over evolutie en religie zou rechtstreeks uit mijn koker kunnen komen. “Wij zijn een onbeduidend dierenras dat net iets te veel hersenen heeft gekregen”, liet hij weten en vond het vervolgens vreemd om al die dingen over de evolutie te weten en er vervolgens niet naar te handelen. Mensen zien het rare van veel zaken niet in, als je zegt dat je in een god gelooft wordt 924bd8210736f9772757521360899b3d_full (1)je niet belachelijk gemaakt en als je zegt dat je napoleon bent of naar Amerika gaat zwemmen sluiten ze je op in een GGZ-instelling…

Arjen Lubach kan het (net als ik soms) best wel mooi vertellen: “Het gebrek aan geloof is niet een andere manier van geloven. Dat wordt wel vaak beweerd….Geloof je nergens in? Ja maar dat is ook een vorm van geloof! Ja maar, dat is jouw overtuiging… Ja maar, dat is jouw probleem”… Feit en opinie lopen hier vaak door elkaar. Alsof alle meningen evenveel waard zijn. Dat is niet zo. Sommige meningen zijn goed onderbouwd en andere helemaal niet. Soms lijkt het wel of er geen wetenschap bestaat.

Ik vond het verrassend dat Lubach liet weten dat gelovigen net zo atheïstisch zijn als het gaat om die 999 andere goden of godinnen die er zijn. Vraag je aan een religieus persoon: E205D21B58B2F28B3D76C8FAD59ADB73-bosnimf“Geloof jij in Wodan, geloof je in een bosnimf?” Zegt hij: “Nee, natuurlijk niet”. Als je aan een Christen vraagt: “Geloof jij in Allah of in de Boeddha”, zegt hij: “Nee, natuurlijk niet”, en andersom is dat ook zo. “Oh”, zegt Lubach dan; “maar ik moet wel in jouw god geloven? … dat doe ik natuurlijk niet, die gelovige is net zo atheïstisch als ik, alleen ga ik één god verder”…

Pfff…, wel een eyeopener…, evolutie en vrijheid van meningsuiting hè.


Posted in 2015, Uncategorized by with 1 comment.

Comments

  • Jan zegt:

    Wat is God? Is dat liefde, is dat wat men kan ervaren bij het hebben van goede sex. Is het gevoel dat men kan hebben zich deel van een gezellige groep te horen. Heb het boekje van een dominee gelezen dat als titel heeft: Dominee zoekt God. Alles is God, en niks is God. Moet men een religie hebben dus een Allah, een God? Is het niet meer een levenshouding van openheid naar het geheim van het leven, met als enige criterium de liefde? Teksten uit de literatuur, filosofie, de bijbel en andere tradities kunnen inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.