Evolutie – Psychologie – Fysiotherapie

Schermafbeelding 2016-01-17 om 16.32.23De evolutionaire psycholoog Mark van Vugt kan het zo prachtig verwoorden: ‘Ons brein reageert nog steeds op prikkels die in de evolutie van de mens belangrijk waren om te overleven en zich voort te planten. Toen ik studeerde in de jaren tachtig leerde je niets over Darwin en de evolutietheorie, terwijl dat hét fundament van de psychologie zou moeten zijn. Nee,wij leerden over Freud, Jung, Rogers en Skinner; ideeën die terug te voeren waren op de hobby’s van deze mannen. De psychologie is lang gebaseerd geweest op een verkeerd mensbeeld. We zouden ons vaker moeten afvragen; wat is de evolutionaire oorsprong van ons gedrag? Wat is de functie ervan? En wat is het mechanisme erachter?’…..

New_H-and-mabel-wa_2987055cIk vind dat schitterend om te lezen. Wat mij betreft zou men zich daar in de fysiotherapie ook veel meer mee bezig moeten houden. Biomechanisch onderzoek? En dan? Doet de ‘mindset’ ook mee? En wat daar mee te doen dan? Niets lichamelijks te vinden? Dan maar naar de psycholoog… Kijk, dat vind ik onzin!

In de filosofie magazine schrijft Helen Macdonald over haar leven met een vogel, een havik. Zij vindt de mens een dier, dat denkt dat hij geen dier is. De mens vindt zichzelf uniek omdat er intelligentie aanwezig is. Dieren zouden alles vanuit hun instinct doen. Als een duif zijn kleintjes goed verzorgd dan is dat een instinct en als de mens dat doet is het liefde. Klinklare onzin natuurlijk zegt Helen Macdonald en ik ben het met haar eens.

knuffelhormoon 02De neurotransmitterstof oxytocine komt vrij bij het knuffelen tussen moeder en kind. Onze liefde (love) is dus een fenomeen in de hersenen waarbij stoffen vrijkomen maar dat betekent niet dat het niet echt voelt. Wij denken niet in de taal van chemische stoffen maar we zouden ons gedrag misschien wat beter kunnen begrijpen. We genieten ook van lekker eten en drinken en zijn niet met de chemie van de smaak, de reuk en de spijsvertering bezig. Gelukkig maar!

Als ik snap wat er gebeurt begrijp ik het misschien beter, dat dan weer wel!


Posted in Uncategorized by with no comments yet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.